159: Byturen Bruksvallarna

Vikingatida gravar, gruvtiders lämningar, vargjakt och jordbrukslandskap. Denna lättvandrade tur präglas av historiens vingslag men har även inslag av nutida osttillverkning och caféer. 

LÄNGD: 6 km
HÖJDSKILLNAD: 102 m
SVÅRIGHETSGRAD: Blå
ÖVRIGT: Koppeltvång råder för hundar inom renbetesfjäll och jordbruksmarker.
STARTPLATS: Parkeringen vid Bruksvallarnas Skidstadion.

En lätt vandring på stig och bilväg med en liten stigning upp till jordbrukslandskap. Du går förbi Bruksvallarnas Fjällhotell, längs pilgrimsleden Romboleden där vikingagravar passeras. Passa på att spana in det fina Fjällkapellet och Gruvarbetarstatyn.  

 I uppförsbacken finns den stora timmerbyggnaden som var brukspatron Farups fjös (ladugård) för ungnötsboskapen på 1800-talet. Fortsätt förbi en varggrop och ängslador i ett varligt hävdat jordbrukslandskap. Bönderna i Funäsdalen hade sina sätrar här, men i gruvtider fick gruvarbetarna mark för att bygga ett hus och kunna ha lite boskap. Än finns levande jordbruk i Bruksvallarna och Ramundberget. 

Skyltar berättar om gruvepokens 1600–1800-tal. Staten köpte tillbaka marken och brukstorpen blev kronotorp. Innan vandringen fortsätter ner i dalgången kommer du till ett av byalaget renoverat torp vid namn Tröa. 

Missa inte:

Du kan köpa lokalt gjorda ostar hos Fjellost och lokalt producerat kött och fisk i Rökeriet, eller fika på ZeLe sommarkafé