36 Päråkerstigen

En familjetur som går i det gamla kulturlandskapet som fjällbönderna skapade. På väg upp mot en utsiktsplats passerar du både ungdomskällan och önsketrädet.

 

LÄNGD 3 km
HÖJDSKILLNAD 110 m
SVÅRIGHETSGRAD Grön
TIDSÅTGÅNG 1 tim

STARTPLATS
Farups fjös mitt i Bruksvallarna med parkering på södra sidan om väg 533. Koppeltvång råder för hundar, stigen går genom både en hästhage och en kohage. Snälla men lite nyfikna djur.

BESKRIVNING
Vandringen startar vid den stora röda timmerbyggnaden som av ortsbor kallas ”Storfjösa åt a Farup”. Du vandrar upp mot byns gamla potatisåkrar som anlades på bergssluttningar i soliga lägen för att skydda potatisen mot den ofta förekommande nattfrosten i augusti och någon gång även i juli.

Det gick inte att odla spannmål på grund av klimatet så potatisodlingarna var mycket viktiga för fjällbönderna. Varje ”päråker” har sitt smeknamn efter belägenhet eller ägaren och finns skyltade längs vandringen. I backen på vägen upp mot åkrarna passerar du ungdomskällan och önsketrädet som är fullt med små stenar.

När du kommer upp för backen kommer du fram till en glänta som kallas täe; vägen var förr inhägnad här för att djuren skulle följa vägen och inte trampa i åkrarna. Här uppe är det vacker utsikt över dalgången och det finns en grillplats ute och en inne i byalagets störrös. Gå samma väg tillbaka till Storfjösa åt a Farup.