160: Päråkerstigen

päråkerstigen lär du känna fjällböndernas odlingsförutsättningar. Potatisåkrarna ligger i sluttningar och får solvärme, inga sädesslag kunde odlas här. Du passerar också ungdomskällan och önsketrädet. 

LÄNGD 3 km
HÖJDSKILLNAD 110 m
SVÅRIGHETSGRAD Grön
ÖVRIGT:Koppeltvång råder för hundar, stigen går genom både en hästhage och en kohage. Snälla men lite nyfikna djur.
STARTPLATS: Farups fjös mitt i Bruksvallarna med parkering på södra sidan om väg 533.

En skön tur från den stora röda timmerbyggnaden Farups fjös mitt i Bruksvallarna. Här får hundar kopplas eftersom stigen går genom både en häst- och en kohage, med snälla men lite nyfikna djur. Turen drar upp förbi byns gamla potatisåkrar som plöjdes på sluttningarna i soliga lägen. Allt för att skydda potatisen mot den nattfrosten som hotade i augusti men även så tidigt som i juli. 

Här gick det inte att odla spannmål på grund av klimatet så potatisodlingarna var nödvändiga för fjällböndernas överlevnad. Varje ”päråker” har fått namn efter läge eller ägaren och finns på skyltar. I backen på vägen upp mot åkrarna passerar du ungdomskällan och önsketrädet som är fullt med små stenar. 

När du kommer uppför backen kommer du fram till en glänta som kallas täe; förr var vägen inhägnad för att djuren skulle hålla sig på vägen och inte trampa i åkrarna. Njut av en vacker utsikt över dalgången. Gå samma väg tillbaka till Storfjösa åt a Farup. 

 Missa inte:

Vila, fika och grilla, här finns lyxen av grillplats både ute och en inne i byalagets störrös.  

.