337: Bergspasset

Utmanande högfjällscykling med vidunderlig utsikt. Njut av fokus och flow mellan stenar och svängar på naturliga ryggar och bergknallar.

Startpunkt: Toppen Funäsdalsberget
Höjdskillnad: 57 meter
Längd: 5 km
Svårighetsgrad: Röd
Övrigt: Ta Gondolbanan upp och ner för berget, du får en härlig upplevelse på köpet.
Ladda ner GPX-fil för Bergspasset

Lättare partier och maskingrävdra sträckor blandas med stenig stig där du får tänka igenom dina linjeval. Under denna tur kommer du upp på nästan 1000 meters höjd och cyklar hela tiden på Funäsdalsbergets fjällplatå. Utsikten är spektakulär där du i stort sett får utsikt över hela Funäsfjällen under turen med bland annat Mittåkläppen, Skarvarna och Hamrafjällen i horisonten. Leden omsluts av härlig fjällvegetation och spångar tar dig över myrmark. Unik fjällcykling till stora delar helt på naturlig mark, mellan stenar, på ryggar/åsar och bergknallar precis som de skapats av inlandsisen. Underlaget är bitvis lite mjukt vilket gör cyklingen lite mer ansträngande.

I början av leden finns ett sameviste, Lopme Laante. Är det öppet rekommenderas ett besök både för gammal som ung, för att ta del av den samiska kulturen

Missa inte: Avstickaren till utsikten. Tänk på att ta den markerade vägen (ej den branta) för att inte skada vegetationen.