31 Tännäsberget

Foto: Emrik Jansson

En familjetur med spännande saker att se, trevlig bykänsla med kulturhistoriska inslag och stigningar upp till en utsiktsplats med hänförande utsikt över fjällen. Har du tur kan du få se både fjällvråk och tornfalk som ljudlöst seglar över dig.

 

LÄNGD 6/3 km
HÖJDSKILLNAD 220 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
TIDSÅTGÅNG 2/1 tim

STARTPLATS
Tännäs Fiskecentrum/Rogens Naturum alt. Bryggeriet

BESKRIVNING
Turen går mestadels på stig med några blöta partier. Vid startplatsen av turen ser du Härjedalens landskapssten, kallad Tännäs Ögongnejs. Den känns igen på sina ovalformade skära inslag i blyertsgrå grundmassa. I närheten av startplatsen finns både lekplats och utegym. Ett utmärkt utflyktsmål längs denna tur är Bryggeriet i Tännäs, här kan du ta en fika på terrassen och provsmaka lokal öl gjord på kärlek, humle och jäst. Du passerar Bryggeriet två gånger under turen.

Från startplatsen går du ned mot Tännån och passerar vattnet på den mindre bron. Du fortsätter uppför Sörgårdsgatan genom bykärnan, passerar över asfaltvägen och tar till höger längs Berggatan där du ser exempel på Tännäs vackra terrassodlingar. Turen fortsätter upp och runt berget med informationstavlor om både djur och natur.

Efter 3 km kommer du fram till utsikten som är ett perfekt ställe att vila benen på. Nu bär det brant utför ner till Berggatan där du ser flera odlingar under berget. Följ Berggatan ner till stora vägen, gör ett stopp på Bryggeriet för att sedan återvända ner till Fiskecentrum. Passa på att besöka utställningen om naturreservatet Rogen som informerar om växter, djur och fiskar i området.