31 Grönvålen

Grönvålen. Röd. 20 km. 260 meter höjdskillnad. 8 timmar.

Startplats
Parkeringen hitom Slättansvallen på höger sida vägen från Ramundberget mot Klinken (avgiftsbelagd väg bortom Ramundberget).

Beskrivning

Använd Fjällkartan och kompass för en bit bortom Klinken slutar ledmarkeringen men du fortsätter stigen norr om Ljusnan, kuperat till att börja med men det övergår i ett lättgånget, vackert och öppet landskap längs de gamla slåtter-ängarna efter Ljusnan. Under juli månad blommar brunkullan här.

På södra sidan av Ljusnan får du kanske syn på några par backsvalor som häckar i en brant sandnipa. Efter två km vandring från Klinken möter du Tvärån som kommer från Skarsmassivet, där du får vada över. På andra sidan Tvärån blir stigen lite sämre, men fortsätt två km till på Ljusnans norra sida. Bitvis är vandringen förtrollande vacker med Ljusnan på din vänstra sida och fjällsidor åt olika håll. I närheten av Grönåns utlopp i Ljusnan finns fina fikaplatser på sandbankar ute i älven där det är ofarligt att göra upp en liten eld. Vada över Ljusnan och välj en topptur över Grönvålen med underbar utsikt över Skarsfjället, Haftorsstöten och Skardsfjella på den norska sidan. Här rinner Ljusnan upp på Skarfjällets västsida.

Gränsen till Norge går över toppen på Haftorsstöten, som har stor artrikedom av blommor och olika växter. Alternativet till toppbestigningen av Grönvålen är att följa stigen upp till Nordfjells stuga mot Gröndalen.

Välj samma väg tillbaka eller välj Klasbergets kant och sommarstigen tillbaks till Klinken. Underbar utsikt över Skarsfjället.

Skriv ut som pdf tur31