28 Malmagsvålen

Malmagsvålen. Grön. 8 km. 180 meter höjdskillnad. 3 timmar.
Lättvandrad tur med vida vyer. Ger känslan av att vara på ”världens tak”!

Startplats
Fjällnäs. Nordic ski parkeringen efter R84 (mitt emot nedfarten till Strandgården)

Beskrivning

Spångad på fuktiga ställen. Rundan är märkt med Guldtursmarkeringar och sevärdhetsskyltarna, en röd urfräst älgfigur på grå bakgrund.

Börja vandringen uppför den kombinerade leden/vägen ca 1 km, därefter viker du av till vänster och följer älgskyltarna genom björkskogen. När skogen glesar ut ser du en höjd framför dig, Malmagsvålen. Det finns en raststuga och toppangivelser där. Njut av den vackra utsikten. Känslan av att finna sig på världens tak är härlig, trots att toppen inte är stor och bestigningen inte är svår!

Fortsätt vandringen åt väster, efter 300 meter tar du till vänster.
På nedvägen passerar du en öppen plats med stengrunder, Röstvallen som är en gammal övergiven fäbodvall. Idag är den utgångsplats för flera av vinterns skidspår. Stigen fortsätter sedan ner genom den skira björkskogen och går sedan ihop med den stig du gick upp/ner mot parkeringen.

FÖRLÄNGD TUR:
Gröndalen. Blå. 18 km. 150 meter höjdskillnad. 7 timmar.

Vill du förlänga turen är det en fin vandring bort mot Gröndalen, märkt från stigkorset 300 meter efter Malmagsvålen. Här följer du sommarleden, som har en telefonledning som följeslagare. Efter 3 km passerar du Tännån, som här rinner västerut. Går du hela vägen fram till Gröndalen är det ca 9 km enkel väg.

Vänd och ta samma väg tillbaka, låt turens längd passa ditt humör och din kondition.

Skriv ut som pdf tur28

Drucken guldtur und karte in der Deutschen pdf tur28