559: Malmagsvålen

Snäll och innehållsrik bestigning från fjällbjörkskogen upp på kalfjället. Malmagsvålen ger mäktiga panoramavyer från toppen. Där vid en liten tjärn finns raststugan och ett bord där omgivande toppar pekas ut. 

LÄNGD: 8 km
HÖJDSKILLNAD: 180 m
SVÅRIGHETSGRAD: Blå
STARTPLATS: Parkering mittemot Strandgården.

En snäll topptur som inleds i den lavrika och glesnande fjällbjörkskogen med fina gläntor och ett par tjärnar. Snart når du kalfjället med vida vyer. Raststugan på toppen på 982 meters höjd ger full panoramavy och känslan av Härjedalens tak.  

Alldeles invid stugan kan du svalka dig i en liten tjärn varma dagar. Högst uppe på vålens mjuka topp finns ett picknick-bord med bänkar. Vindpinade träskyltar pekar ut de omgivande fjälltopparna som norska gränsfjällen i söder, Vigelmassivet med Storvigeln och dess systrar, i väster Volldalshøgda och Kvitmannen. Norrut norska Skarvdörrsfjället, Haftorsstöten (Ljusnans källa), Skarsfjället och Helags. Öster finns Skenören, de båda Skarvarna och Hamrafjället. 

Leden är välskyltad på grusväg och stig med spångade partier där det är blött. Den största utmaningen är stigningen som kommer redan under den första kilometern.  

Missa inte:

Turen är delvis en rundtur och på tillbakavägen gör den en svängom den gamla sätern Röstvallen, en gammal sätervall där gamla stengrunder bevarats.