27 Flatruet

Flatruet. Grön. 7 km. 90 meter höjdskillnad. 3 timmar.
Lättgången höghöjdsvandring med fantastiska vyer.

Startplats
Väg 531 mellan Mittådalen och Ljungdalen, parkera på högsta punkten vid informationstavlan – Sveriges högst belägna landsväg!

Beskrivning

Det här är turen för dig som skall prova på en fjällvandring för första gången, lättgånget, storslaget och lagom kort. Lämplig för både barn och äldre.

Från högsta punkten på Flatruet, 975 meter över havet går du västerut, om du kommer från Funäsdalen så blir det åt vänster. Följ traktorvägen, det finns inga speciella ledmarkeringar med det går inte att ta miste. Vägen övergår så småningom i en stig som ringlar fram över fjällplatån och man ser att den leder mot tre mjukt formade toppar. Det är lite blött stundtals men inga vad eller djupa bäckar. Fjällheden är ljungpiparens hemvist och det vemodiga lätet kan höras i alla riktningar. Under lämmelår syns ofta fjällabben jaga över platån.

Efter 2 km börjar stigen gå lätt uppför mot den mittersta av de tre topparna och som heter Gaske-Miesjehkentjahke. Väl uppe så står du på 1066 meters höjd och har ett imponerande panorama framför dig. Rakt fram 25 km bort ser du Skarsfjället som ligger nära den norska gränsen och vars högsta topp är 1594 meter. På vägen bort mot Skars finns ett myller av stora och små sjöar inramade av fjälltoppar i olika former och storlekar. Åt vänster ser du Mittåkläppen med sin karakteristiska profil och som är 1212 meter hög. Åt höger ser du Helagsfjället som är 1796 meter högt och har Sveriges sydligaste glaciär. Ändå längre åt höger ser du Dunsjöfjällens massiv vars högsta topp är 1415 meter över havet. Har du med ett exemplar av Fjällkartan Z8 så kan du kanske identifiera fler toppar.

Leta nu upp en lämplig grop och ta en välförtjänt fikapaus och njut av den storslagna utsikten. På vägen hem ser du inga höga fjälltoppar men väl en stor del av högfjällsplatån Flatruet som i sin bortre ände hyser den berömda hällmålningen i Messlingen. Olika fynd har visat att denna ödsliga platå var skogsbevuxen med stora träd för 8000 år sedan och det var bara 2000 år efter istidens slut.

 Skriv ut som pdf tur27

Drucken guldtur und karte in der Deutschen pdf tur27