453: Käringsjön – Rogenstugan

En rejäl och sjönära dagstur längs sandstigar i Rogenområdets unika och fjällnära miljö. Flikig rogenmorän varvas med uråldrig tallskog, blockterräng och möjlighet till svalkande bad.  

LÄNGD: 10 km
HÖJDSKILLNAD: 30 m
SVÅRIGHETSGRAD: Röd
STARTPLATS: Avgiftsbelagd väg från Käringsjövallen med parkering vid Käringsjön.

Upplev en karg och fascinerande miljö bildad under istiden. Inlandsisen skapade dessa säregna labyrinter av bågformade sjöar och landtungor, det som i hela världen kallas rogenmorän. Mitt i alltihopa ruvar den stora och fiskrika sjön Rogen.  

Du rör dig huvudsakligen i torra marker, över sandiga moränryggar mellan småsjöar, och på lite steniga stigar. Blöta marker är spångade. 

Njut av de urgamla torrakorna som lyser i silver i den glesa tallskogen. Du kan se den ovanliga gula varglaven växa här, den är giftig och ha använts för att döda vargar med. I denna karga miljö trivs lavar, ljung och blåbär.  

Stanna gärna vid Rogenstugan som drivs i STF’s regi. De har kanotuthyrning och matbutik.  Kanske vill du övernatta här – att laga mat, bada, basta i den vedeldade bastun och se solen gå ner över Rogen är magiskt.  

Periodvis kan det vara mycket mygg, så packa med myggmedel och heltäckande kläder på turen.  

Missa inte:

De fina sandstränderna. Vattnet är nog kallt men badplatserna speciella.  Vid Rogsbodarna finns en perfekt badlagun med sandstrand.