454: Rogentriangeln

Vandra Funäsfjällens egen triangel genom det unika istidslandskapet med flikiga sjöar, gammelskog och stenblock. Fina badmöjligheter vid Rogen och andra sandstränder. Ta med matigt fika och njut denna unika tur. 

LÄNGD 15 km
HÖJDSKILLNAD 30 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
STARTPLATS: Avgiftsbelagd väg från Käringsjövallen med parkering vid Käringsjön.

Här får du en känsla av skärgård. Du rör dig genom en karg och fascinerande miljö förbi inlandsisens skapelser. Genom labyrinter av bågformade sjöar och landtungor, det som i hela världen kallas rogenmorän. Mitt i alltihopa ruvar den stora och fiskrika sjön Rogen som lockar kanotister och fiskare.  

Triangeln går i början över spångad blötmark, men vänder snart söderut över sandiga moränryggar mellan småsjöar. Du passerar den typiska glesa tallskogen med sina silvriga torrakor, varglav och mängder av blåbärsris. Efter Rogenstugan passerar du ljunghedar och myrmarker allt är sjönära med glittrande vatten i blick. 

Stanna till vid Rogenstugan som har kanotuthyrning och matbutik, övernatta gärna. Att laga mat här, bada i sjön, basta i den vedeldade bastun och se solen gå ner över Rogen är magiskt.  

Närheten till vatten gör att det periodvis är myggigt, så packa med myggmedel och heltäckande kläder med på turen. 

Missa inte: 

Alla fina badplatser. Rogens vattentemperatur är sällan hög, men vid Rogsbodarna finns en perfekt badlagun med sandstrand.