19 Tvärån

Vandring längs Ljusnans blomsterprakt fram till Tväråns vattenfall med fjällens egen jacuzzi i alpin miljö. 

 

LÄNGD 16 km
HÖJDSKILLNAD 235 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
TIDSÅTGÅNG 5 tim

STARTPLATS
Parkeringsplats på höger sida 3 km väster om Ramundberget med avgiftsbelagd väg sista kilometrarna. Kombinerad Guldtur och MTB till Klinken. Koppeltvång råder för hundar inom renbetesfjäll.

BESKRIVNING
Från parkeringen är det en kombinerad cykel- och vandringsled uppströms Ljusnans södra sida till Klinken. De första 2,5 km bort till Klinken är mycket lättvandrade. Väl framme vid Klinken så går du över bron till Ljusnans norra sida. Under blomningstid, juli och första hälften av augusti så bjuds du på en hänförande blomsterprakt med flera sällsynta orkidéer. Vandringen fortsätter uppöver Ljusnans dalgång med en skarp vänstersväng där man på andra sidan ser en vacker gammal säter (fäbod) som ger en känsla av svunna tider.

Det dröjer inte länge förrän du är ute på de gamla slåtterängarna efter Ljusnan och om du har tur så kan du under juli månad få syn på den sällsynta Brunkullan, en liten svartröd och lätt vaniljdoftande skönhet, Jämtlands landskapsblomma. Efter ca 2 km vandring kommer Tvärån rinnande ner i Ljusnan från höger. Fortsätt upp efter Tväråns högra sida och du kommer nu att få uppleva alla dessa härligt brusande vattenfall som gör Tvärån så speciell.

Efter ca 1 km gör den en skarp vänstersväng. Du passerar en liten bäck som kommer rinnande ner från höger. Efter ytterligare några hundra meter så svänger ån åter uppåt och du är snart framme vid det fall vi kallar för ”Tväråpoolen”, ett fantastiskt vackert fall med fjällets egen jacuzzi. Här kan du en varm dag njuta av ett dopp du aldrig kommer att glömma. Tänk på att det kan vara starka underströmmar. Gå ytterligare ett par hundra meter längre upp, och du har en perfekt rastplats, ett vackert fall, eldstad, och fina naturliga sittplatser på hällarna.

Missa inte att gå upp på kullen just där björkskogen slutar, utsikten mot Skarsfjället är mäktig. Dags att vända åter samma stig nedför Tväråns slingrade dalgång ned till Ljusnan. Ta vänster till Klinken och bron över Ljusnan tillbaka till parkeringen.