19 Funäsdalssjön runt

Enkel vacker tur på asfalt och grusväg.

Startplats
Risnäsets parkering, Funäsdalen by

Beskrivning

Starta från Risnäsets parkering och sväng till vänster ut på Tullvägen och trampa söderut. Sväng vänster i första korsningen och passera Lillåns grävda kanal som anlades för att dika ur ängarna. Lite längre fram kör du över Lillåns urspungliga lopp som slingrar sig mer naturligt.

Gårdarna som ligger utmed vägen kallas Söromsjön och är av relativt sent datum. I mitten på 1800-talet var den enda förbindelsen från Funäsdalen att ro över sjön eller gå på isen. En av fäbodarna heter Getvallen och fick sitt namn av att man bara kunde ta med sig getterna i båten från gården i Funäsdalen, korna fick gå till en annan fäbod.

Fortsätt asfaltvägen nästan ända fram till korsningen med riksväg (RV) 84, sväng av vänster vid cykelskylten in på en mindre grusväg så slipper du trafiken på riksvägen. Vid Funån kommer du ut på asfalten igen så sväng vänster ut på vägen och in på grusvägen vid cykelskyltarna. Nu följer en bit på grusväg som så småningom kommer ut på RV igen, tag vänster. Efter 150 meter på asfalten sväng in på det som en gång i tiden var den gamla landsvägen som går utmed sjöstranden och följ den hela vägen in till Hotell Funäsdalen och centrum. Stanna vid rastplatserna eller ta ett dopp vid badplatsen som du passerar.

Vägen fortsätter förbi Hotell Funäsdalen fram till Funäsdalens centrum där du tar stora vägen ner till korsningen vid Shell där du svänger vänster och är strax framme vid Risnäsets parkering.

Skriv ut som pdf tur19