156: Kariknallsrundan

Rundturens höjdpunkt är Knallens våffelstugas omtalade våfflor liksom vyer över fjällen och byn från 1 050 meters höjd. Stigen upp mot Kariknallen kantas av gräsmyrar, fjällblommor och en porlande bäck. 

LÄNGD: 7 km
HÖJDSKILLNAD: 270 m
SVÅRIGHETSGRAD: Röd
ÖVRIGT: Koppeltvång. Stigen går genom en häst- och kohage med snälla men lite nyfikna djur.
STARTPLATS: Parkering ovanför Rockvallen i Bruksvallarna.

En skön och lätt vandring med lokalt omtalade våfflor som en god motivation. Du vandrar förbi fjällbjörkskogen och fina gräsmyrar med mängder av fjällblommor och en bäck. Snart når du en böljande kalfjällsplatå i det vida fjällandskapet. Hjälp naturen genom att följa den breda leden som rundar knallen upp till Kariknallens våffelstuga. När besökare tidigare genat uppför sista branten har slitage på marken lett till erosion, nu behöver naturen ro för att läka såren. 

Våffelstugan ligger på dryga tusen meters höjd med härliga vyer över byn och de omgivande fjällen som Svalåkläppen, Stor-Skarven, Skenörsfjället och allra närmast Kariknallarna och Beritkläppen. 

Ta leden västerut invid Beritkläppen fram till Klövjestigen, en historisk handelsled man tog till häst med klövjesadel till Fjällnäs och Röros. Stigen tar dig tillbaka till parkeringen och Fjällbäckens servering, också den ett perfekt vattenhål för hungriga vandrare.  

Missa inte  

Att gå upp på de kringliggande topparna är lätt och ger belönande panoramavyer.