2: Vivallslänken

En lättcyklad långtur som binder samman Funäsdalen och Bruksvallarna. Du bjuds på en blandning av singeltrack, grusväg och asfalt. Bra möjligheter till en fika.

Startpunkt: Funäsdalens Idrottsplats eller skidstadion i Bruksvallarna  
Höjdskillnad: 151 meter  
Längd: t o r led, 17,5 km enkel väg mellan Funäsdalen & Bruksvallarna
Svårighetsgrad: B 
Fjällpass: Ja, köp dagpass här
Övrigt: Leden stängs under älgjakten mellan Flon och Vivallen, kolla i
Funäsfjällens app
Ladda ner GPX-fil för Vivallslänken

Den här leden innehåller det mesta. Lättcyklad gammal körväg längs Ljusnan mellan Bruksvallarna och Flon, genom Flon en bit smal landsväg. Mellan Flon och Vivallen den krävande Järvåsbacken uppför, som ger fin fart utför. På platån över högsta punkten hittar du en sträcka med underbar singeltrack som delvis är lite stenig och stökig. En skön kontrast till övrig lätt cykling.  

Mellan Vivallen och Funäsdalen är det bilväg, för att undvika riksväg 84 kör på Färdmansvägen och Tullvägen. Passa på att prova riktigt roliga flytstigar när du passerar Eriksgården 

Mellan Eriksgården och idrottsplatsen går leden längs Bergsleden som delvis går på en vall. Vallen är byggd för att hindra stenar från berget att rulla ner mot byn. För många år sedan rullade en sten in i prästgården. Personerna i huset låg i sina sängar och sov, ingen skadades men det blev ett rejält hål i huset. Stenen finns att beskåda nere i byn, strax ovanför Sportstugan. Längs Bergsgatan bjuds du på vacker utsikt över Funäsdalen och Funäsdalssjön, ett dopp i sjön eller ett besök på något av byns caféer rekommenderas varmt.