14 Andersjöåfallet – Hamrafjället

Anderssjöåfallet och Hamrafjället. Blå. 9 – 12 km. 350 meter höjdskillnad. 3 – 5 timmar. Blomsterfjället på ett lite lättare och med magiskt vacker utsikt.

Startplats
RV 84 från Funäsdalen mot Norge. Passera Hamrafjället och sväng in till höger till naturrastplatsen vid Anderssjöåfallet.

Beskrivning

Brant utför från toppen av Hamrafjället. En vacker tur som är lättgången och spångad på de flesta blöta partier. Kan vandras med lätta vandringsskor.

Gå ned till vattnet och följ trapporna längs Anderssjöåfallet, efter 120 steg är du uppe vid forsnacken där vattnet kastar sig ner i skummande virvlar utför fallet. Trapporna fortsätter uppför den flackare forsen, och efter ytterligare 180 steg är du uppe på någorlunda slät mark. Stigen som är orange och Guldtursmarkerad leder upp till en platå på 875 meter över havet med en skidbro över Anderssjöån till vänster. Leden går dock åt höger för att man ska komma till Hamrafjället. Den går över myrmark som är spångad bitvis och når fram till en grusväg som man följer till vänster. Efter ett tag delar sig leden, åt vänster går den till Svalåtjärn och åt höger den upp mot Hamrafjället som du följer fram till nästa delning där du tar höger och mot toppen av Hamrafjället som reser sig 1138 meter över havet. Du har en fantastisk utsikt över Hamrafjällets Naturreservat, den Härjedalska fjällvärlden och även långt in i Norge. I dalen ringlar Tännån, i sydost det vackra Rödfjället och bortom Vättafjället den ofta snöklädda Storvigeln. Där betar ofta myskoxarna under sommaren. Hamrafjället är känt för sin rika blomsterprakt.
Nils G. Lundh har beskrivit fjällgentianan som:” Fjällens blåaste blomma, den lyser lika intensivt i blått som blåhakens skjortbröst i björkarna strax intill”. Förutom blåhakar är rödvingetrast, björktrast, ljungpipare, ängspiplärka och bergfink vanliga fåglar. Har du tur så kan du till och med få syn på kungsörn.

Efter vilan under utsiktstittandet är det dags att vända tillbaka till trapporna vid vattenfallet om du inte vill testa på lite utmaningar och kultur.

ALTERNATIV HEMVÄG: Sydbrantstigen.
Sydbrantstigen. Blå. +2 km.

Från toppen svänger leden av åt höger och är rätt brant utför. En bit ner i sluttningen går Järnåldersturen, där finns också början på Sydbrantstigen som passerar Röstavallens Högfjällspensionat på vägen bort till trapporna. Följ den orangemärkta Sydbrantstigen västerut. Den går i björkskogen och har gläntor med utsikt över Tänndalen. En vindskyddad och rofylld vandring som går längs Hamrafjället. Sträckningen är inritad på kartan.

Skriv ut som pdf tur14

Drucken guldtur und karte in der Deutschen pdf tur14