558: Andersjöåfallet

Ett mäktigt vattenfall som du kommer riktigt nära via en trätrappa vid vandringens början. Vidare längs åsryggen på Blomsterfjället Hamra med mycket vacker utsikt. 

LÄNGD 8,5 km
HÖJDSKILLNAD 300 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
STARTPLATS: Parkering vid Naturrastplatsen till Anderssjöåfallet, på höger sida 1,2 km väster om Tänndalens skidanläggning.

På mindre än tre timmar får du uppleva Anderssjöåfallets dånande närhet, öppna myrmarker och utsikt över en hel fjällvärld. Det är en omväxlande tur upp på blomsterfjället Hamras åsrygg. Vid start finns bord, bänkar och eldstad, perfekt för fika efter vandringen. 

Den brantaste delen av stigningen är omsorgsfullt tillrättalagt i en 303 steg hög serie av trätrappor. Byggd för att följa Anderssjöåfallets etapper så pass nära att du formligen passerar genom den fina forssprejen. Turen är enkel att gå för alla som klarar stigningen på 300 meter. Du vandrar, längs en stig upp på Hamrafjällets åsrygg och över en spångad myr. Vid nedstigningen övergår kalfjäll i frodig fjällbjörkskog. 

Från toppen av turen kan du pusta ut och blicka ut över Rödfjället, Skenörsfjället, Vättafjället, Vigelskaftet och många fler. Utöver toppen finns många fina platser att stanna och pusta ut på kanske för ett uppfriskande bad i en av forsens flackare delar.  

Missa inte:

Mellan två trätrappor finns en liten ö i Anderssjöån där man kan ta sig ett dopp.