13 Hamrafjället runt

Hamrafjället runt. Röd. 20 km. 300 meter höjdskillnad. 8 timmar. Blomsterfjäll med kanske Sveriges förnämsta orkidéängar i sydbranten. Magiskt vacker utsikt från toppen.

Startplats
Fjällparkeringen i Tänndalen. Skyltat från väg 84 med en textad träskylt. Sväng mot Hamrafjället (inte liftanläggningen utan fjället som stoltserar mitt i byn Tänndalen) 250 meter väster om skidbron. Privat väg, du betalar avgift i anslutning till infarten mot parkeringen.

Beskrivning

Vandra den orangemärkta leden (övergår i den kryssmärkta) som är spångad upp mot Andersborg, en dryg km med 50 höjdmeters stigning. Från Andersborg följer du Gruvleden till höger (österut) upp till utsiktsplatsen på kanten av Lill-Skarven. Vandra tillbaks till Andersborg och ta den orangemärkta Räffsjöleden längs Småhamrarna och norra delen av Hamrafjället i Anderssjöåkjölens dalgång. Efter 6,5 km når du ett ledkors, välj Hamrafjällsleden till vänster.

På Hamrafjällsleden, som är orangemärkt, väntar 3 km vandring med 300 höjdmeter. Uppe på toppen, 1138 m.ö.h. är utsikten mycket vacker. I dalen ringlar Tännån, i sydost det vackra Rödfjället och bortom Vättafjället den ofta snöklädda Storvigeln. Där betar ofta myskoxarna under sommaren. Hamrafjället är känt för sin rika blomsterprakt. Ca 400 arter finns noterade, varav många sällsynta orkidéer.

Fjällnycklar, grönkulla, gullspira, purpurbräcka, tibast, fjällviol och fjällgentiana är exempel på blommor att se.

Nils G. Lundh har beskrivit fjällgentianan som:” Fjällens blåaste blomma, den lyser lika intensivt i blått som blåhakens skjortbröst i björkarna strax intill”. Förutom blåhakar är rödvingetrast, björktrast, ljungpipare, ängspiplärka och bergfink vanliga fåglar. Har du tur så kan du till och med få syn på kungsörn.

Från toppen svänger leden av åt höger och är rätt brant utför. En bit ner i sluttningen går Järnåldersturen, märkt med de röda urfrästa älgarna. Turen som visar att på Hamrafjällets sluttningar har människor levt så långt tillbaka som vid vår tideräknings början. Här berättas om järnåldersfolkets kultur men också om fjällbönderna som brukat Hamrafjällets sätrar. Tydliga järnåldersgravar och högst upp på stigen ser du två fångstgropar som ingår i ett fångstgropssystem som spärrar av hela Tännåns dalgång mellan Hamrafjället och Rutfjället. En intressant runda som är 2 km lång.

Följ den orangemärkta leden mot Småhamrarna/Andersborg (den passerar Järnåldersturen). När du kommer fram mot Andersborg tar du leden tillbaks till Fjällparkeringen.

Skriv ut som pdf tur13

Drucken guldtur und karte in der Deutschen pdf tur13