550: Livsäterån

Du startar på hög höjd med omedelbar fjällkontakt. På nolltid nås fjällets eget äventyrsbad med panoramavy. Den vindskyddade ån är omåttligt populär på både lata badturer och på snabba löprundor. 

LÄNGD: 5 km
HÖJDSKILLNAD: 80 m
SVÅRIGHETSGRAD: Grön
STARTPLATS: Högsta punkten på RV 84 mellan Funäsdalen by och Tänndalen. Hela området heter Hållan och parkeringen kallas också ”Högsta Hållan”.

På mindre än en timme når du de långa och mjuka stenhällarna och Livsäteråns sprudlande strömmar. Ett veritabelt fjällspa med virvlande bassänger och fall som varma sommardagar är ett badparadis. Här på fjällplatån Flåten ges vida fjällvyer åt alla håll över Funäsdalens by och sköna profiler som Funäsdalsberget, fjällduon Skarvarna, Helagsmassivet och Storvallsruet. 

Livsäterån har sitt ursprung i myrmarkerna nedanför fjällen som kallas Skarvarna. Du befinner dig ovanför trädgränsen i en miljö där väder och vind har fri framfart. Detta karaktäriserar denna tur som är mycket bekväm fina dagar och mindre gästvänligt i styggväder. Ett besök till Livsäterån är aldrig det andra likt då även vattennivån varierar stort från dag till dag. Ån är nedsänkt i en ravin som ger skydd mot kyliga vindar och har inbjudande släta hällar att rasta på. 

Tänk på:

Visa hänsyn och håll avstånd till stugorna längre ned utefter ån då de är privata.