Svansjön

10 Svansjön – Vättafjäll

Svansjön och Vättafjället. Blå. 8 km. 180 meter höjdskillnad. 3 timmar.
Lättvandrad tur i högalpin miljö med underbara vyer, sjöar, åar och vattenfall.

Startplats
Kör RV 84 västerut mellan Hamra och Fjällnäs. Tag sikte på skylten ”Naturrastplats 500 m” och sväng till höger efter 400 meter in till ett hus. Betala för privatvägen i ”skåpet” vid ett rött uthus. Vänd tillbaka och sväng in till höger på grusvägen. Öppna bommen och kör upp till ”Fjällparkeringen” vid Svansjökläppen. Efter regn kan vägen vara lite dålig, men går bra att köra om man tar det lugnt.

För många är detta den absoluta favoritturen om man måste välja en!
Ta den spångade stigen ner mot Svansjön, runda västra änden på Svansjön och gå efter stigen längs södra sidan (sjön på vänster hand) fram till en fiskestuga. Du kan välja att följa stigen nära sjön eller den som går ca hundra meter in. Gå sedan fritt upp på Vättafjället mot sydväst. Högsta punkt ligger på 1153 möh och utsikten du har ut mot Storvigeln är väl värd besväret. Ta sikte på någon av de stora stenarna som ligger utspridda upp mot toppen. Länsstyrelsen tillåter inte skyltning än så länge på kalfjället.

Här är det lite motbacke och det gäller att hitta en bra väg. Korta bitar kan det vara lite snårigt, men fortsätt, en bit upp blir det lättvandrat. När du passerat den lilla fjällsjön är det knappt 1km kvar till toppen/åsen av Vättafjället.

Mot toppen är fjället alldeles slätt och gräsbevuxet – rester efter ett gammalt rengärde finns på toppen. Några enstaka stora stenar finns som lämpliga lunchställen. Om orken räcker kan du lätt gå ner till Botjärn eller Holmtjärn. Andra större vatten man ser är sjön Bolagen längst i väster och Långnästjärnen (elaka tungor hävdar att den fått sitt namn efter en misslyckad fisketur utan fångst).

Vägen tillbaka går först på obanad terräng ner mot sommarleden som är orangemärkt. Sikta på Helags och Skarsfjället vid horisonten, eller Svansjökläppen vid vars fot bilen är parkerad. Den sistnämnda topp är även värd ett besök upp, stigningen är bitvis brant men den är snabbt avklarad om man har pigga ben.

Väl förbi toppåsen på Vättafjället är du strax nere på sommarleden och sedan är det bara följa denna led nordväst tillbaka mot bilen. Denna led går mot Svansjökläppen.

Hela turen går i högfjällsterräng med fantastisk utsikt mot de norska gränsfjällen och Storvigeln som är 1565möh. Du kan även se det området som myskoxarna använder som betesmarker under delar av sommaren.

ALTERNATIV TUR: SVANSJÖKLÄPPEN.

Svansjökläppen. Blå. 2 km. 170 meter höjdskillnad. 2 timmar. En spännande högalpin tur med underbara vyer, sjöar, åar och vattenfall. En högalpin tur som passar familjer eller andra som inte vill gå så långt, men ändå vill uppleva något extra. Lite brant i början, men planar ut så småningom. En toppbestigning av Svansjökläppen är en fin upplevelse. Stigen går från ovansidan av parkeringen och letar sig upp i branten på den sydöstra åsen. Utsikten från toppen är helt underbar; mycket sjöar, åar och vattenfall i den högalpina miljön. En riktigt vacker pärla i Funäsfjällen. Ta samma väg tillbaka.

Skriv ut som pdf tur10

Drucken guldtur und karte in der Deutschen pdf tur10