Klinkenturen och restaurang tusen, vandring

152: Klinkenturen

Skön runda längs Ljusnans båda stränder. Stigen är bred och kuperad och kantas av kulturbygder, vackra slåtterängar och kalkrika orkidébackar. Kanske vaktar strömstaren vid bron över Ljusnan.

Foto: Emrik Jansson

LÄNGD 12 km
HÖJDSKILLNAD 30 m
SVÅRIGHETSGRAD Blå
ÖVRIGT: Kombinerad vandrings- och MTB led. 
STARTPLATS: Ramundbergets Fjällgård.  

Lättsam och rätt så platt tur med Ljusnans glittrande vatten i blick och undersköna vyer över Skarsfjället. Du rör dig genom något kuperad fjällbjörkskog och vackra fjällängar längs dalgången.  

Klinkens fina säter har givit namn åt turen och är ett gammalt slåtterområde som förr hölls öppet av betande djur. Idag är området skyddat och slås för hand för att de öppna markerna ska bevaras. Här bjuds det på en symfoni av blommor sommartid.  

Du går delvis på Sveriges längsta pilgrimsled Romboleden som börjar i Mälardalen och slutar i Nidarosdomen vid St Olavs grav Trondheim. Skyltar berättar dess historia liksom om hur Store-Per och Kersti blev nybyggare i Jo-Ersbygget i början av 1800-talet. Vidare nedanför Slättansvallen passerar du öppna strandängar och leden fortsätter över spångade myrar tills den ansluter till vägen tillbaka till Ramundbergets Fjällgård. 

Missa inte:  

Vid bron över Ljusnan syns ofta den vitbröstade strömstaren, kanske vippande på en sten sjungande en utdragen gäll och lite knarrig låt.