7 nya Guldturer i Funäsfjällen

Funäsfjällen är ett av Sveriges bästa områden för lättillgängliga fjällupplevelser. Nu lanseras sju helt nya dagsturer för vandring och löpning. - Vi vill att gästen ska få fler möjligheter att njuta av bybornas egna favoriter på ett hållbart sätt, säger Petter Eurenius, Destination Funäsfjällen.

I projektet Affärsdrivande Multiarena som drivs under 3 år skapas bättre hållbarhet och kvalitet på spår och leder i känslig fjällnatur. Det gäller vandringsleder, mtb, paddling, ridning, skoter och längd i Funäsfjällen. Ett ansvarstagande för fjällmiljön har resulterat i att, utöver årets lansering av sju nya Guldturer för vandring, så har leder också tagits bort.

– Det blir alltmer populärt att besöka oss, men det får inte ske på bekostnad av naturen. Vi som destination har ett stort ansvar att bevara och skydda vår fjällvärld. Därför hållbarhetssäkrar vi alla vandringleder, säger projektledare Petter Eurenius.

Hållbarhetssäkringen handlar om att förstärka leder, dränera blöta partier, i vissa fall spånga, dra om leder från känsliga naturområden och på några håll stänga leder där man anser att 60-årsperspektivet som man jobbar utefter inte uppfylls.

Ihop med lanseringen av de nya turerna, Tännäsberget, Svanåkläppen, korta bergsturen i Funäsdalen, Byturen i Bruksvallarna, Päråkerstigen, Baggården-Fiskhålsgraven i Messlingen & Andersborg-Lillskarven, så har en ny vandringsguide utkommit.

– Att vandra i fjällen är det bästa som finns för många av oss, vår nya vandringsguide hoppas vi ska ge gästen värdefull information för fantastiska sommarupplevelser, säger Petter Eurenius.

Under 3 år pågår projektet Affärsdrivande Multiarena i Funäsfjälllen. Vi utvecklar hållbarhet och kvalitet på våra leder för cykel, vandring, paddling, ridning, skoter och längd. För små och stora fötter, med ett 60-års perspektiv. Så vi tillsammans kan njuta och bo i vår unika fjällmiljö i generationer framöver. Guldturer är Destinationen Funäsfjällens koncept med fler än 30 dagsvandringar i området som ska ge storslagna upplevelser och vyer på ett enkelt sätt.

Följ Spår & Leder på Facebook >>

Fotograf: Jocke Lagercrantz