5 Fisketips i Funäsfjällen

MED ÖVER 200 FJÄLLSJÖAR OCH MER ÄN 30 MIL AV STRÖMMANDE VATTEN ÄR FUNÄSFJÄLLEN ETT AV SVERIGES STÖRSTA FISKEKORTOMRÅDEN.

Visst är det trevligt att ligga hemma på soffan och läsa noveller om fiskare som finner de mest otroliga fiskeplatser, långt utanför kartbladen. Platser som beskrivs som öringeldoradon, harrmeckan eller laxparadis. Platser som tagit decennier att finna och såklart skulle de aldrig sälja ut var dessa fantastiska ställen ligger, om de så vore för allt smör i Småland.

Trevlig läsning är det som sagt, absolut. Men samtidigt väldigt frustrerande. För även om läsningen är inspirerande så är den till föga hjälp när du ska planera din fiskeresa. Därför kommer här fem riktigt bra fisketips som verkligen fungerar när du planerar att lägga din fiskeresa i Funäsfjällen. Får du ingen fisk här, ja då är de tyvärr skit bakom spöet. Samtliga av dessa fiskevatten ingår i det gemensamma fiskekortet för området-Fiskepasset. Inom parantes finns hänvisning till hur du finner dem i Funäsfjällens Fiskeguide. Fiskeguiden hittar du hos Fiskepassets återförsäljare och är gratis.

TRAMTJÄRN

(Ljusnedals FVO, Nr 11)
Litet Put&Take vatten längs den väg som går norr om Lossendammen. Ganska oansenligt vatten men som ligger skyddat från väder och vind, har en trevlig rastplats och med chans till finfina öringar. Favoritplatsen är myren mitt emot vindskyddet där det som regel brukar stå fisk. Gå försiktigt längs med tjärnen då ”gungflyet” skvallrar om din närvaro för fiskarna, de kan stå betydligt närmare land än du tror! Små skeddrag mellan 7 och 12 gram brukar fungera fint. Det går naturligtvis fint att fiska fluga även här. Svarta streamers är ett säkert kort medan du bör prova nattsländor, typ E-12 eller Goddards Caddies om du vill fiska på ytan.

STORTJÄRN

(Bruksvallarnas FVO, Nr 3)
Du startar på parkeringen vid sidan om Mittådalsvägen, ett par kilometer efter att du passerat parkeringen vid Måns-Erstjärn, riktning Mittådalen. Stigen ut är väl upptrampad, men som vanligt då man beger sig ut på fjället så bör du ha med karta och kompass. Vandringen till Stortjärn tar ca 30 minuter och just innan du nått fram till tjärnen, kommer du gå över ett krön och får se hela fjällvärlden öppna upp sig med Mittåkläppen, Axhögen och Skarvarna. Just här tar du en par djupa andetag för att komma i stämning till fisket. Ligger vinden stilla kan du redan nu se öringarna vaka där nere i tjärnen. Det går att fiska i hela tjärnen men den västra delen kan vara besvärlig att fiska ifrån då det är myrmark och dessutom vass i strandkanten, i övrigt går de fint överallt. Här finns öring och abborre och såväl spinn som fluga fungerar bra. Ypperligt för flugfiskaren, som har massor med svängrum då det är glest mellan fjällbjörkarna så här högt upp. Däremot kan vinden ofta göra sig påmind. Sent kvällsfiske med stora nattsländeimitationer som ”stripas” hem i ytan rekommenderas.
Kör 0,25 mm. tafsspets och håll i spöet!

LJUSNAN

(Bruksvallarnas FVO, Nr 11)
Ett svårflirtat flugfiskeparadis som kräver mycket av den fiskare som väljer att lägga sin fisketid här. Men belöningen är desto större då Ljusnanöringen tillhör fjällvärldens vackraste-tätprickig och med sin blåa fläck på gälen. Men låt dig inte luras, det är en ulv i fårakläder. Låter du skönheten förtrolla dig sliter hon av tafsspetsen i en urstark rusning och lämnar dig gråtande på strandkanten.
Du har fina fiskeplatser ända från en par kilometer söder om Bruksvallarna till en par kilometer ovanför Ramundberget. Det svåra är egentligen inte att hitta fisk utan att upptäcka fisk innan den upptäckt dig, för då är det redan för sent. Skrämd fisk är svår att locka till hugg även om den skulle stå kvar. Nytt för i år är att sträckan mellan Lillåsvallen och Klinken är kvoterad. Ett av Fiskevårdsföreningarnas många bra tilltag för att kvalitetssäkra fisket ur ett hållbart perspektiv för att vi ska kunna njuta av dessa fantastiska vatten även i framtiden. Fiskekort för sträckan hittar du på NatureIT.se. Flugvalen för Ljusnan faller på små, diskreta mönster. Flymfer, no-hackles och lättdressade dagsländor, inte sällan i storlek 16-18, är gångbara. Två spölängder lång tafs är ett måste och tafsspetsen bör ligga kring 5x (0,15). Dessutom får du inte ha fuskat med försäsongsträningen, du får sällan en andra chans på dina kast i det klara vattnet utan bör kunna sätta dem direkt. Välkommen att anta utmaningen!

Skitfiske!

Mer info om Fiskepasset

 

Text: Michael Ärfström
Foto: Niclas Vestefjell – Jämtland Härjedalen Turism