toppbild för guldturer

5 dagsvandringar som är guld värda

Att med lätt packning få möta oändliga vyer är fantastiskt. På ett ögonblick försvinner all stress och måsten när fjällens lugn fyller en. Och lugnet finns närmare än du tror. Det räcker med att packa en lätt dagsryggsäck för att få uppleva det. I Funäsfjällen finns 30 utvalda guldturer. Vi har plockat ut fem guldkorn som gör att du får uppleva Funäsfjällens varierade landskap och hitta dit lugn.

Ösjödalen – guldtur #8

Ösjödalen är en oerhört vacker dalgång. Vandringen börjar i Bruksvallarna och går sakta uppåt med Össjöstugan som mål. Just sommartid är den stängd, så packa med egen matsäck. Friskt källvatten fyller du på med längs vägen. Under vandringen passerar du Hästkläppen och Ösjökläppen, toppar på ca 1000 m.ö.h.Längs vandringen. Framme vid stugan, har du utsikt mot det storslagna Skarsfjället! Vila benen och ät matsäcken med makalösa vyer innan du vandrar ned samma väg tillbaka. Tips är att boka in en middag på Bruksvallsliden eller Brasserie Kerstin för att fira dagens vandring.

LÄNGD 13 km
HÖJDSKILLNAD 80 m
SVÅRIGHETSGRAD Blå
TIDSÅTGÅNG 5 tim

Rogentriangeln – guldtur #21b

Tännäs är en fantastisk by i Funäsfjällen, porten in i söderifrån. Där hittar du naturområdet Rogen och får en annorlunda fjällvandring i Rogens speciella landskap med sina många sjöar och tallhed. Underlaget är ganska lätt, men ibland passerar du morän som är lite mer tekniskt. Men det finns gott om utrymme för pauser i blåbärsriset eller längs sjöarna. Vattnet är ofta svalt, men ta med badkläder. Finns tid – passa även på att besöka myskoxhägnet och hälsa på våra söta urtidsdjur.

LÄNGD 15 km
HÖJDSKILLNAD 30 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
TIDSÅTGÅNG 6 tim

Gruvleden – guldtur #9

Blanda historisk fjällvandring med vackra vyer. I början av turen passerar du Floorgruvan, ett dagbrott, och ett av två försök till malmbrytning i Funäsfjällen. Du följer leden över en fantastisk högfjällsplatå rakt mot en av Funäsfjällens utmärkande toppar: Lill-Skarven. Där kan du ta en kort paus på utsiktsplatsen och bara njuta. Därifrån fortsätter leden mot Andersborgs våffelstuga med vida vyer över fjällen i väster. Strax därefter vandrar du förbi det andra försöket till gruvdrift är Skarvfjällsgruvan. Kanske är det tur att Funäsfjällens gruvor aldrig gav så mycket malm. Men en fin bit svensk historia och en vacker vandring i dess anda.

LÄNGD 8 km
HÖJDSKILLNAD 300 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
TIDSÅTGÅNG 3,5 tim

Anåfjället – guldtur #15

En tuff topptur i ett kargt och spännande landskap. Längs leden får du se imponerande stenformationer efter inlandsisens härjningar och en av de högsta trädgränserna i Sverige, 960 meter över havet. Du vandrar till Ånnfjällstjärnen, 1100 m.ö.h, som ligger rätt så vindskyddad och är en fin plats för matsäcksintaget. Fortsätter du 2,5 km utan markeringar kommer du upp mot Ånnfjällstoppen, 1301 m.ö.h, har du en magnifik utsikt. Närmast i väster syns Ormruet. Längre bort Skarvarna, lite mer åt norr Haftorsstöten där Ljusnan har sin källa. 360 graders fjällupplevelse.

LÄNGD 5 km
HÖJDSKILLNAD 350 m
SVÅRIGHETSGRAD Svart
TIDSÅTGÅNG 4 tim

Svanåkläppen– guldtur #39

Du möts av Tänndalens vackra dalgångar och Hamrafjällets böljande toppar. Turens första del är ganska tuff – du börjar med att följa grusvägen uppför skidbacken. Sen blir guldturen mer lättvandrad där stigen snart lämnar trädgränsen och leder ut på kalfjället. Det kommer ytterligare ett lite brantare parti – men sen är du framme på Svanåkläppen och belönas med magnifik utsikt. Bokar du in vandringen sista veckan i augusti kan du även besöka matmässan i Tänndalen.

LÄNGD 8 km
HÖJDSKILLNAD 250 m
SVÅRIGHETSGRAD Röd
TIDSÅTGÅNG 3,5 tim