423 Kilometer cykelleder

FANTASTISKA STIGAR I HÖGFJÄLLSMILJÖ SOM TAR ANDAN UR EN BÅDE FÖR ATT UTSIKTEN ÄR SÅ STORSLAGEN OCH FÖR ATT DET IBLAND ÄR RIKTIGT KRÄVANDE ATT CYKLA UPPFÖR.

Foto: Anette Andersson

Singletracks med bra flow, socialcykling på fina fyrhjulingsvägar som passar hela familjen, pumptracks som är roliga för både barn och vuxna, liftburen all-mountaincykling, mjölksyretriggande uppförscykling. Och utmanande stigcykling bland rötter och sandbankar längs Ljusnans stränder.

FUNÄSFJÄLLEN HAR NÅGOT FÖR ALLA MOUNTAINBIKECYKLISTER

Oavsett om du är nybörjare på MTB eller om du cyklat i många år, så kommer du garanterat att hitta utmaningar och fantastiska upplevelser på din cykel i Funäsfjällen. Bland sommarens nyheter finns liftburen all-mountain och endurocykling i Tänndalen, på Funäsdalsberget och i Ramundberget. Spara benen och ta liften upp eller få extra mycket träning och cykla upp. Lederna är byggda så att de ska passa både de som är nya på utförscykling och de som vill hålla en högre fart. Du hittar mer infomation om liftarnas öppettider här.

TÄNNDALEN

Pumptracken utanför Skilodge i Tänndalen har byggts ut och förbättrats, här kan både barn och vuxna öva kurvtagning och självförtroende på cykeln. De har även byggt en enduroled vars högsta punkt ligger på 1038 meter över havet.

RAMUNDBERGET

Ramundberget har en för året ny Skills Area. Där kan du bland annat öva hopp, balans och precisionscykling innan du tar dig an utmaningarna i terrängen på någon av alla de fina cykelleder som finns i området. Även i Ramundberget finns en pumptrack, anpassad för att de mindre barnen ska ha roligt i terrängvågor och velodromkurvor.

FUNÄSDALEN

Mittemellan dalgångarna, i Funäsdalen, tar gondolen dig enkelt upp för familjevänlig all-mountaincykling nedför berget med start högst uppe på Funäsdalsberget. En annan favorit med utgångspunkt i Funäsdalen är de röda och svarta lederna längs Ljusnans stränder. Naturlig stigcykling i världsklass som garanterat utmanar även den mest inbitne mountainbikecyklisten. Se upp bara så att du inte råkar cykla ner i forsen om det går undan på stigen!

ÄVENTYR

Ett riktigt mountainbikeäventyr blir det om du cyklar en flerdagarstur mellan fjällstugor och fjällstationer. Många stigar lämpar sig väl för cykling. Använd sunt förnuft vid all cykling, både på väg, cykelled och på stig. Sakta ner vid möte med vandrare eller djur och visa hänsyn. Cykling ingår som en del av allemansrätten, där inte störa och inte förstöra är ledord. Finns det spång, cykla på spången. Den finns där för att skydda marken och som en bonus så håller du dig torrare. Och samtidigt får du en chans att utmana din eventuella spångest! Sist men inte minst, ta med fika och njut av din dag på cykeln. Vill du ha sällskap, hjälp att hitta de finaste guldkornen eller tekniktips? Boka en guide! I Funäsfjällen hittar du guidade turer på allt från ett par timmar till långshelgsläger med fokus bara på MTB.

 

Text: Louise Östberg
Foto: Anette Andersson